Març 28, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Obres a les muradesL’alcalde d’Eivissa i la presidenta de Fundatur visiten les obres de conservació i manteniment de les murades, que ja es troben al 40% de la seva execució. La rebaixa en el preu d’adjudicació ha permès afegir més feines al contracte amb l’empresa adjudicatària.

L’alcalde d’Eivissa, Rafel Ruiz, i la presidenta de Fundatur, Carmen Matutes, han visitat aquest matí les obres de conservació i manteniment que s’estan fent a les murades, en un programa d’actuacions de dos anys de durada, i que ja s’han executat al 40%, segons ha informat Ruiz a l’inici del recorregut. L’alcalde ha recordat que les feines tenen un pressupost d’1,2 milions d’euros, dels que l’entitat privada que presideix Matutes aporta 800.000 euros, i ha agraït de nou ‘la major contribució que s’ha rebut de fons privades’ per a la conservació del Patrimoni Mundial d’Eivissa.

El projecte rep la resta del seu finançament a través del Consorci Eivissa Patrimoni de la Humanitat i es va adjudicar per una mica més d’un milió d’euros, encara que s’ha fet una addenda del 25% que permetrà allargar les feines durant sis mesos més, segons ha explicat l’arquitecte redactor, Antoni Marí, el que permetrà treballar també al baluard de Sant Pere i a altres casamates del recinte emmurallat.

Pròximament està previst intervenir a la rampa d’accés al Portal de ses Taules, als seus murs laterals, i acabar les actuacions previstes a la façana nord de les murades, després del que ja s’ha fet a l’entorn de la plaça de sa Tarongeta. Per aquestes feines s’aprofiten els mesos de menor afluència de visitants al recinte de Dalt Vila, tot i que les intervencions s’estenen a tota la fortificació amb el rejuntat dels blocs, la neteja de vegetació i la consolidació del cordó de les murades.

Obres a les muradesL’arquitecte ha destacat també el fet que gràcies a aquestes obres s’està formant un contingent de treballadors de la construcció en el treball amb morter i calç, que és una activitat ‘que va a més i haurà feina sempre’ en el cas de les murades. ‘Gent especialitzada en farà falta sempre tant en treballs en altura com a peu de terra’, ha insistit Marí, que ha recordat la implantació dels anomenats drenatges californians que s’està fent a diversos punts de les murades per treure la humitat i ventilar l’interior dels murs per reduir la proliferació de vegetació. 

L’alcalde ha apuntat que ‘la ciutat la fem tots i involucrar-se en la conservació de les murades millor conservades de la Mediterrània és feina de tots. L’Ajuntament d’Eivissa tot sol no ho podria mantenir’, ha insistit, per destacar tota la feina que s’ha fet en els 20 anys que estan a punt de complir-se de la declaració de Patrimoni Mundial, però ha senyalat que ‘és molta la feina que encara ens queda per davant’.

Ruiz ha recordat també que els fons del Consorci ‘ja s’estan esgotant’ i ha demanat a totes les administracions que hi participen que renovin les seves aportacions igual que ha demanat al Govern de l’Estat la seua implicació ‘en la conservació d’unes murades tan importants o en altres bens d’aquesta declaració de Patrimoni Mundial’.

La presidenta de Fundatur, Carmen Matutes, ha dit que a l’entitat estan ‘encantats de poder participar en un projecte tan retador i tan satisfactori com el de les murades i és un plaer poder aportar fons a ajudar a mantenir el patrimoni d’Eivissa’. ‘Com eivissenca estic orgullosa’, ha conclòs Matutes.