Mai 04, 2024

ajuntamentdaltvila

L’Ajuntament celebrarà el 120è aniversari de la inauguració del monument a Vara de Rey amb una mostra a la Sala Capitular, que s’inaugurarà demà dimecres, a partir de les 20 hores, i un concert, dijous, a partir de les 20:30 hores, de la Banda Simfònica Ciutat d’Eivissa, al passeig de Vara de Rey.

“És innegable el valor artístic de l’escultura que des del 25 d’abril de 1904, enguany fa 120 anys, presideix el passeig que des de fa dècades és el cor de la ciutat d’Eivissa. Per commemorar aquesta data, la inauguració del monument a Vara de Rey, que va comptar amb la presència del rei Alfons XIII, l’Ajuntament ha volgut recordar aquesta efemèride amb una sèrie d’actes que comencen demà amb una exposició fotogràfica i documental”, ha manifestat l’alcalde de l’Ajuntament d’Eivissa, Rafael Triguero. Per la seua part, la regidora d'Arxiu, Normalització, Cultura, Patronats i Biblioteca, Carmen Domínguez, ha destacat que aquest aniversari coincideix amb els 25 anys de la declaració d’Eivissa Patrimoni de la Humanitat i suposa una oportunitat més per reivindicar tot el nostre patrimoni, “tant el distingit per la UNESCO com el que l’envolta i del qual en podem estar ben orgullosos i orgulloses”.

 

 

 

 

 

Sobre els actes de demà i dijous, l'exposició a la Sala Capitular ‘El monument a Vara de Rey i l’Eivissa de 1904’ commemora, com els altres actes programats, el 120è aniversari de la inauguració del monument a Vara de Rey després que sis anys abans es descobrís que havia nascut a Eivissa, destinació que aleshores tenia son pare, també militar. Era provinent d'una família de la Rioja per una banda i d'Andalusía, per una altra. La mostra està nodrida del fons de l'Arxiu Històric i de l'Arxiu d'Imatge i So i l'Hemeroteca municipal, a més d'algun prèstec. A la mostra es podran veure fotografies de la inauguració, les poques que es conserven, del monument en diversos moments del segle XX, així com del passeig i els edificis més emblemàtics que l'envolten. També s'inclou la col·lecció de fotografies d'Eivissa que la Comissió de festes d'aquell moment, creada per organitzar els actes d'inauguració, va encarregar a un jove Narcís Puget (el 1904 tenia 30 anys) per regalar al rei Alfons XIII i que ara formen part de la Biblioteca del Patrimoni Reial i de les quals l'Arxiu d'Imatge i So en té una còpia des de que Patrimoni l'hi cedís l'any 1998, quan es va complir el centenari de la mort de Vara de Rey.

A més de Vara de Rey, a l'exposició també es parla d'alguns protagonistes dels fets al voltant de la construcció del monument:

  • Josep Verdera Ramon, qui era batle de Vila el 1898, quan va morir el militar i es va descobrir que havia nascut de casualitat a Eivissa
  • Narcís Puget, autor de les imatges esmentades abans i membre d'algunes de les subcomissions creades dins la Comissió de festes.
  • Bartomeu de Rosselló Tur, batle de la ciutat l'any 1904 quan es va inaugurar el monument.
  • També es mostraran bans i publicacions de l'època sobre Vara de Rey i el monument.

 

Per completar aquesta mostra, l’investigador eivissenc i membre del cos de l'Armada, Josep M. Prats Marí, oferirà demà, a la sala de Fills il·lustres, una conferència sobre el general i la batalla del Caney.

Sobre el concert de dijous, Stefano Serra dirigirà la Banda Simfònica Ciutat d'Eivissa i comptarà amb la col·laboració de la cantant Celia Toledo. Sobre el programa que s’interpretarà, és el següent:

Diego Pérez. Pasdoble . D. Rivas.
Yorkshire Ballad. J. Barnes.
Encanto. R. W. Smith.
1st Suite Eb. G. Holst.
Benaxuay. F. Cogollos.
Beyond the Horizon. R. Galante.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wpp